НОВИНИ

РЕГИОНАЛЕН ЕТНОГРАФСКИ МУЗЕЙ – ПЛОВДИВ

Ви кани на виртуална разходка със Street View

От днес хората по цял свят могат да разглеждат експозицията на Регионален етнографски музей – Пловдив онлайн благодарение на успешното сътрудничество между Регионален етнографски музей – Пловдив и Google Cultural Institute. РЕМ – Пловдив има вече две виртуални изложби „Знаци на времето“ и „Български народни накити“. Очаквайте скоро и виртуалния вариант на най-новата изложба на музея „Романтика от кутията за спомени“. С виртуалната разходка можете да откриете още много съкровища из залите на музея само с няколко кликвания в Google Cultural Institute.
Като се използват възможностите на Street View, хората могат да се разхождат виртуално из залите и коридорите на Регионален етнографски музей – Пловдив. Могат да избират интересни предмети, и като кликнат върху тях да открият повече информация или да се потопят в достъпните изображения с висока резолюция.
„Количката“ на Street View е разработена със специален дизайн. Тя засне 360 градусови изображения на интериора на РЕМ – Пловдив, които след това бяха събрани в единна триизмерна картина. Тя позволява плавна навигация през повече от 14 зали в музея, включващи: традиционно облекло, накити и възрожденски интериори.
Виртуалните изложби разработени за онлайн посетители и са курирани от експерти от РЕМ – Пловдив. Дигиталните експозиции представят историята на Българското Възраждане в периода от края на XIX и началото на XX век. „Знаци на времето“ разказва за различни осветителни и времеизмервателни уреди във възрожденска България. „Български народни накити“ представя традиционни накити от българските земи, изработени от сребро, злато и скъпоценни камъни. Тези накити са карали чуждестранните пътешественици да сравняват дори селските моми в България с царици. Най-новата ни изложба „Романтика от кутията за спомени“ представя романтиката и любовта в града на тепетата в средата на XIX век.
Някои от най-интересните експонати, които могат да бъдат видени във виртуалните ни изложби са:
- Джобен часовник „Ralph Gout“ – сребърен мъжки джобен часовник, украсен с инкрустации от черупка на костенурка и рубини по капака, Ralph Gout, Лондон, 1722 г.
- Листовидни пафти – сребърни пафти, комбинирана техника – коване, леене, щамповане, филигран, инкрустация с камъни и седеф; гравюри на двуглави орли върху седефа, XIX в.
- Музикална бонбониера – бонбониера, свиреща музикална кутия със симетрична четириъгълна форма, тапицирана с розов копринен плат, върху капака – изрисуван пейзаж с вятърна мелница.

„РЕМ – Пловдив беше първият български музей, който дигитализира културни ценности с платформата на Google Cultural Institute. Искам да благодаря на партньорите ни от Google и на екипа, който ни подкрепяше и направи възможна дигитализацията на материалното културно наследство от фондовете на РЕМ – Пловдив. Нашите изложби „Знаци на времето“ и „Български народни накити“ спомогнаха за популяризирането музея по целия свят. Ще продължаваме да качваме виртуални изложби. Сега вече и интериорът на музея е достъпен онлайн с Виртуалната разходка на Street View. Така хора от цял свят ще могат да се насладят на уникалната атмосфера на Къща Куюмджиоглу, която е национален паметник на културата, и да разгледат нашата експозиция.“
Доц. Д-р Ангел Янков, директор на Регионален етнографски музей Пловдив

Регионален етнографски музей – Пловдив
Вече 76 години Регионален етнографски музей – Пловдив се помещава във великолепната къща на Аргир Куюмджиоглу. Тя е не само най-голямата, но и най-красивата възрожденска сграда в българските земи. Със своята неповторима тройнокобилична форма, с издадените над улицата еркери, както и с факта, че е стъпила на хилядолетната римска крепостна стена, построената през 1847 г. къща, е наистина уникална.
Изградена в духа на новата възрожденска архитектура, къщата има четири етажа с полезна площ над 2000 кв. м, а музейната експозиция обхваща два големи салона и 14 зали. Старинно очарование излъчват стилните алафранги, разноцветните украси и резбованите тавани. „Царската къща”, както я наричат съвременниците ѝ, е образец на бароковото изкуство в България. Неслучайно тя е обявена за национален паметник на културата.
Регионален етнографски музей – Пловдив е създаден през 1917 г. и днес съхранява около 50 000 движими културни ценности. В постоянната експозиция е представена традиционната култура на етнографските групи тракийци и рупци от периода на Възраждането.
Сред експонатите в музея изпъкват колекциите от овчарска дърворезба, медни съдове, накити и църковна утвар, старинни хладни и огнестрелни оръжия, шити и плетени дантели, костюми от цялата българска етническа територия, шарени черги и майсторски килими, традиционни и модерни музикални инструменти, градски интериор – мебели, газени лампи, стенни часовници и много други.
Прекрасната архитектура и богатата етнографска сбирка на музея се съчетават с красивия двор, ухаещ на рози, дъхав здравец и вечнозелени чемшири. Това е чудесно място за музикални и поетични спектакли, концерти, премиери на книги, изложби, занаятчийски работилници, художествени биеналета, фотосесии и др. В Регионален етнографски музей се срещат минало и настояще, за да заредят бъдещето ни със силата на живата традиция.

Google Cultural Institute
Google Cultural Institute и партньорите им събират съкровища от цял свят и ги поднасят към пръстите на интернет потребителите. Те предоставят инструменти, които позволяват на културния сектор да сподели онлайн голяма част от разнообразното си наследство. Google Cultural Institute работи в партньорство с над 1000 институции, като предоставя платформа за представяне на повече от 200 000 произведения на изкуството с общо около 6 милиона снимки, видеа, ръкописи и други документи, свързани с изкуството, културата и историята. За повече информация прочетете тук.