НОВИНИ

РЕГИОНАЛЕН ЕТНОГРАФСКИ МУЗЕЙ – ПЛОВДИВ


Регионален етнографски музей – Пловдив, Задругата на майсторите на народни художествени занаяти – Пловдив и Регионална занаятчийска камара – Пловдив имат удоволствието да Ви поканят на поредното отбелязване на Еснафския празник „Св. Спиридон“ на 12 декември 2015 г. (събота) от 10.00 часа. В двора на музея ще бъде възпроизведен занаятчийския ритуал, празнуван още от епохата на Възраждането.

Денят на Св. Спиридон е известен в страната като „Денят на майсторите“. Почита се като закрилник на грънчарите, керемидчиите, тухларите, обущарите, казанджиите и др.
В Пловдив по традиция Общото занаятчийско сдружение празнува на Св. Спиридон. Част от Еснафския празник бил и традиционния обред, битуващ в средите на занаятчиите – въвеждането в майсторско звание. Празникът на еснафите се съпътствал от общоградски народни веселия.

Занаятчиите, празнично облечени, заедно с жените и децата си, начело със знамето на еснафа, иконата на светеца-покровител и музика, отивали в църквата за тържествен молебен (литургия). Всичкият еснаф – майстори, калфи и чираци запалвали голямата свещ пред олтара. За службата жените носели „Иснафско пендихаро“ (петохлебие) за здравето на всички живи майстори и славели. Освен това се правело „коливо“ за живите и за мъртвите, върху което палели свещи. По време на литургията свещеникът споменавал „во време на велики вход“ имената на всички живи и починали майстори.

След извършване на литургията еснафът отивал на мястото, където бил приготвен зиафетът (угощението). Цялата процесия била съпроводена от музиканти и множество граждани. Тук устабашията (най-стария и почитан майстор) извиквал кандидатите за майстори, държал им напътствена реч, препасвал ги през рамо с червен пояс, подарявал им от страна на еснафа скромен набор от инструменти и им плесвал по врата един шамар с думите: „Стани като мен“!

В чест на светеца еснафът закупувал с общи средства жертвено мъжко животно, което се колело за курбан и се организирала обща трапеза. Курбанът се раздавал след приключване на църковната служба.

Програмата включва:

• Празнично шествие до съборния храм „Св. Богородица“ – 10,00 ч.
• Празнична литургия в църквата „Св. Богородица“ – 11,00 ч.
• Посвещаване в майсторско звание (тестерлик) – връчване майсторски свидетелства на новите майстори в музея – 12,00 ч.
• Откриване на авторска изложба „Възкресените тъкачни техники“ на майстора доайен Стойна Кръстанова – 12,30 ч.

За контакт:
Грозделина Георгиева, уредник фонд „Занаяти“ – 032/ 62 63 27; 0878 914 275.