НОВИНИ

РЕГИОНАЛЕН ЕТНОГРАФСКИ МУЗЕЙ – ПЛОВДИВ

има удоволствието да Ви покани на

VIII Международно биенале

„МАЙСТОРИ НА КАРИКАТУРАТА“ ПЛОВДИВ '2015
Овце и вълци

За осми пореден път Регионален етнографски музей – Пловдив съвместно с Висше училище по агробизнес и развитие на регионите – Пловдив и Дружество на пловдивските карикатуристи организира станалото традиционно за града ни международно карикатурно биенале „Майстори на карикатурата“. Тази година темата е „Овце и вълци“.

Още от дълбока древност някъде на границата между планината и небето се срещат добрите познайници вълкът и овцата. Дали карикатурата може да разкаже за тази среща? Може ли съвременният карикатурист да обрисува пъстротата на отношенията в тази причудлива двойка? Старите българи казват: „Да те пази Господ от добруване на агне, на което е доброжелател вълкът.” Мъдростта от стари времена ще се преплете с новите нрави.

В надпреварата тази година участват 116 автори от 33 страни с 209 карикатури. Само петима от участниците ще бъдат отличени с почетното звание Майстор на карикатурата, един ще спечели Специалната награда на ректора на ВУАРР, а на страниците на тазгодишното издание на каталога „Майстори на карикатурата Пловдив 2015“ ще бъдат поместени карикатури от още 50 автори.

Изложбата с карикатури на тема „Овце и вълци“ на автори от цял свят ще се открие в 18:00 ч на 1 октомври 2015 г. в Регионален етнографски музей – Пловдив, ул. „Д-р Стоян Чомаков“ №2.

Студенти от АМТИИ – Пловдив ще изнесат специално подготвено ревю от Диана Кънева на откриването на VIII Международно Биенале „Майстори на карикатурата“. Авторката вярва, че дрехата е не просто красива обвивка на тялото, а израз на характера и духовния мир на човека, който я носи. Колекцията за този сезон отразява обърнатата перспектива в модата, представена чрез последните тенденции. Едно различно усещане за това, което ни заобикаля, пресъздадено с хумор. За жените, които минават през различни форми и превъплъщения.

Едни казват, че ако си овца, вълци все ще се намерят. Други, че вълкът е лош, като изяде овцата, ама що щè овца срещу него. Нека видим...

Заповядайте!