НОВИНИ

РЕГИОНАЛЕН ЕТНОГРАФСКИ МУЗЕЙ – ПЛОВДИВ

Има удоволствието да Ви покани на

интерактивна изложба

„Народна астрономия и метеорология”

Изложбата илюстрира народните представи за звездното небе, слънцето, луната, звездите и кометите, както и за метеорологичните явления като дъжд, сняг, светкавици, мълнии, дъга, мъгла, роса, облаци, вятър и др. Народната астрономия включва вековни наблюдения на предците ни върху звездите и съзвездията, откриване на космически цикли, които имат въздействие върху растежа и живота на земята. Народната метеорология се състои в предсказването на времето по растенията, животните или природните явления.
Етнографският музей съхранява народната материална култура, но също така пази народните традиции, вярвания и обичаи, като ги представя по актуален и интерактивен начин. Тук можете да откриете светогледа на предците ни като усетите мъглата като Змей, бълващ дим от ноздрите си; да видите как на Гергьовден всяка капка става на жълтица; да срещнете Голямата мечка и да научите много интересни методи за познаване на времето по природни явления, растения и животни; да се научите как се правят гадания и магии; да преоткриете съзвездията по интерактивен макет на северната небесна полусфера; да се забавлявате с гатанки, приказки, и още много други.
Изложбата ще се открие на 23 април в РЕМ – Пловдив. От 17:30 ч доц. д-р Алексей Стоев от Института за космически изскледвания на БАН ще изнесе лекция, а от 18:00 ч ще се състои официалното откриване.
Заповядайте в света на звездите и облаците от 23.04 до 01.06.2015 г. в Регионален етнографски музей – Пловдив!

С подкрепата на: Министерство на културата на Република България, Регионален природонаучен музей – Пловдив, Клуб „Приятели на РЕМ – Пловдив”