НОВИНИ

РЕГИОНАЛЕН ЕТНОГРАФСКИ МУЗЕЙ – ПЛОВДИВ

представя

„МОСТЪТ МЕЖДУ ТРАДИЦИИ И СЪВРЕМИЕ“

Изложба на

Колектив за национална шевица и орнаментика „Росица Чуканова“

Заповядайте на 14 септември от 18.00 ч. на откриването на изложбата на колектив за национална шевица и орнаментика „Росица Чуканова“ „Мостът между традиции и съвремие“ по случай 54 години от създаването му. Историята e както кратка, така и достатъчно дълга за утвърждаване и създаване на традиции в дейността на един колектив. Колектив, в който се създават майстори везбари и произведения във везбата, носещи характеристиката на региона, от който е взета, и на жената, чийто ръце са я извезали.

Едва ли се замисляме и осъзнаваме, че в домовете си притежаваме истинско съкровище и знание трупано стотици години. И колкото повече знаем за това наследство, толкова по-силна и пълноценна е връзката с предците ни.

С настоящата изложба колектив „Росица Чуканова“ носи това знание, втъкано както в представените съвременни дамски тоалети и предмети – пана, тишлайфери, карета, така и в изложените национални носии /издирени, окомплектовани и възстановени/ и онези, изработени изцяло с нови материали по образци на дедите ни.

Всичко, на което ще се насладят сетивата ни, преминавайки през изложените експонати, е взето от издирени образци и претворено от ръцете на везбарките от Колектива в неповторими по своя блясък национални шевици, носии и везбовани орнаменти и приказни багри.

Изложбата е част от събитията към инициативата „Европейски дни на наследството“

Може да я разгледате до края на месец септември в Изложбена зала на РЕМ – Пловдив.