НОВИНИ

В това издание на Седмица на традиционните занаяти акцентът ще падне върху преливането или играта на цветовете, което ние ще се опитаме да илюстрираме чрез три коренно различни занятия, каквито са плъстенето на вълна, стъклодухането и писането на великденски яйца.

ПЛЪСТЕНЕ

Изработването на плъст или известният от далечното минало нетъкан текстил е стар и доскоро почти забравен занаят.
Техниката на сплъстяване на вълната е позната и използвана още от прабългарите за направата на юрти, но търпи своите изменения в зависимост от нуждите и начина на живот на хората.
Плъстите са украсявани с оцветена с естествени багрила вълна и са богато орнаментирани с геометрични фигури и растителни мотиви или символи, носещи в себе си древно знание и вяра в силата на родовата памет.

СПАСКА ГЕОРГАКЕВА: „ДА НАКАРАШ ВЪЛНАТА ДА ГРЕЕ“

Спаска Делчева Георгакева е член на Регионална занаятчийска камара – гр. Шумен от 2014 г., когато получава майсторското си свидетелство по занаята „Художествен нетъкан текстил“ (плъстене на вълна и иглонабиване).
Първият ѝ учител в занаята е доайенът Руменка Михайлова от Варна. Следват обучения при най-добрите майстори в Русия, Украйна, Унгария и Холандия. Познанията си по килимарство получава в Турция. Знанията, свързани с производството, багренето и обработването на коприната, научава в Китай.
Спаска Георгакева ежегодно организира самостоятелни изложби в страната и чужбина. Участва в български и международни изложения по текстил, ръчно творчество и събития, свързани с екологични и натурални продукти.
Към настоящия момент Спаска Георгакева практикува и обучава желаещи да овладеят тънкостите на занаята – плъстене на вълна, на Улицата на занаятите в Стария град.

Заповядайте на 01 юли от 11.00 ч. в двора на РЕМ - Пловдив, за да разберете повече за плъстенето и майстор Спаска Георгакева.

Програмата за Седмица на традиционните занаяти може да видите тук: https://www.ethnograph.info/front/news_details.php?id=477

Очакваме ви, ще бъде забавно!