НОВИНИ

В това издание на Седмица на традиционните занаяти акцентът ще падне върху преливането или играта на цветовете, което ние ще се опитаме да илюстрираме чрез три коренно различни занятия, каквито са плъстенето на вълна, стъклодухането и писането на великденски яйца.

МАГИЯТА НА СТЪКЛОТО

Този прекрасен и изключително труден занаят, който превръща кварцовия пясък в изящни, блестящи и крехки изделия от духано стъкло, се заражда преди около 3500 години в Месопотамия, развива се в Древен Египет, получава разцвет в Римската империя. От ХІ – ХІІ век Венеция става център за изящната обработка на стъкло, с прочутия венециански кристал.

В България началото на изработката на стъклени изделия чрез издухване от стъклени тръби е поставено от пловдивчанина Матей Матев в края на 40-те години на миналия век. Делото е продължено от няколко ентусиасти, обединени в ТПК „Марица“ – Пловдив, които превръщат занаята в широко промишлено производство. В кооперацията намират препитание около стотина човека с увреждания, изработващи годишно около 5 – 6 милиона стъклени коледни украшения за елха. С промените в българската икономика и политика през 90-те години, това производство замира почти напълно.

ИВАН СТАНЕВ: „СЛУШАМ, КАКВО СТЪКЛОТО МИ ГОВОРИ“

Иван Николов Станев е единственият майстор в Националната занаятчийска камара на ръчно изработени стъклени изделия чрез издухване. Той започва овладяването и усвояването на този рядък и изчезващ от България занаят в далечната 1977 г., в бившата кооперация на хора с увреждания – ТПК „Марица“ в Пловдив. В продължение на 12 години усвоява и придобива първоначалните умения за обработка на стъклени тръби на бензинова горелка и оформянето им в изящни коледни украшения за елха.

През 2017 г. е избран като единствен занаятчия, който да представя България на коледния базар в Страсбург, Франция, във връзка с българското председателство на Европейския съвет.
От 2018 г. активно участва в организирането и развитието на общинско социално предприятие за хора с увреждания в Пловдив. През 2019 г. там се създава и разкрива „Стъклодувно ателие“, където той обучава четирима души с увреждания по собствено разработена методика за обучение на чираци по дуален способ. Така майстор Иван се опитва да запази, съхрани и развие този уникален занаят.

Заповядайте на 30 юни от 11.00 ч. в двора на РЕМ - Пловдив, за да разберете повече за стъклодухането и майстор Иван Станев.

Програмата за Седмица на традиционните занаяти може да видите тук: https://www.ethnograph.info/front/news_details.php?id=477

Очакваме ви, ще бъде забавно!