НОВИНИ

В това издание на Седмица на традиционните занаяти акцентът ще падне върху преливането или играта на цветовете, което ние ще се опитаме да илюстрираме чрез три коренно различни занятия, каквито са плъстенето на вълна, стъклодухането и писането на великденски яйца.

ПИСАНЕ НА ВЕЛИКДЕНСКИ ЯЙЦА

Писането на яйца е старо народно обредно изкуство, творческа изява на българката. За майсторката то е възпитание на волята в търпение, издръжливост, смирение и стремеж към хармония и съвършенство. Вярност към традицията, предавана от майки и баби, съчетана с полет на фантазията и импровизация. Неизчерпаемо богатство от мотиви и орнаменти, които се отличават и не се повтарят. Възможност за писарката да блесне пред цялата общност със своите умения, сръчност и майсторлък. Нейната песен в прослава на Великден.

СВЕТЛА РАКШИЕВА: „КОГАТО ВЗЕМА ВОСЪЧНАТА ПИСАЛКА, ВРЕМЕТО СПИРА“

Светла Руменова Ракшиева работи като научен сътрудник в Етнографския институт с музей при БАН, но от дете е запленена от красотата на българските писани великденски яйца.

От 1999 г. при контакт с Историческия музей и майсторките на писани яйца във Велинград започва да украсява писани яйца с традиционния уред – писалка чрез восъчната техника в различните ѝ варианти – резист и апликиран восък.

Съчетава научните си познания по етнография и изследователския си опит като етнолог, с натрупания опит в украсяването на яйца, за да проучи традиционните техники, технологии, уреди и декоративни стилове за изписване на великденски яйца в България. В резултат на това през 2007 г. се появява нейната книга „Писано яйце за Великден“. Това е първата книга в България, посветена специално на восъчната техника и стиловите особености на българските писани яйца. Книгата е богато илюстрирана с цветни снимки на писани яйца с български мотиви, изработени от автора.

Светла Ракшиева възпроизвежда преди всичко стари мотиви и модели, в стремежа си да помогне за възраждането на вековната традиция. През 2007 г. тя прави своята първа самостоятелна авторска изложба „Писани яйца“ в Етнографския музей при БАН.

От 2008 г. е редовен участник в Седмицата на народните занаяти в РЕМ – Пловдив като майстор на писани яйца.
Заповядайте на 29 юни от 11.00 ч. в двора на РЕМ - Пловдив, за да разберете повече за писането на яйца и майстор Светла Ракшиева.

Програмата за Седмица на традиционните занаяти може да видите тук: https://www.ethnograph.info/front/news_details.php?id=477

Очакваме ви, ще бъде забавно!