НОВИНИ

РЕГИОНАЛЕН ЕТНОГРАФСКИ МУЗЕЙ – ПЛОВДИВ

представя

FESTUM

изложба на художника Дончо Дончев

Заповядайте на 31 май 2022 г. от 18:30 ч. на откриването на изложбата „FESTUM“ на художника Дончо Дончев. Това е проект, върху който той работи от дълго време. Изложбата представлява художествена серия с митологични карти за игра и авторски текстове към тях. Художникът се вдъхновява от историята, символиката, графичното значение и мистиката на картите. В изложбата ще представи оригиналните илюстрации, текстовете, както и няколко произведения на тази тема.

Дончо Дончев е роден в гр. Габрово, България. Завършва Национална гимназия за приложни изкуства в гр. Трявна и специалност „Живопис“ във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“. Специализира анимация във Филмово студио „Ню Бояна“ (Nu Boyana FilmStudios). Разнообразен автор, който не се задоволява с установяване на един стил, а динамично търси. Работи с различни материали, рисува пред публика, прави илюстрации, живопис, скулптура, както и интерактивни проекти.

На откриването на „FESTUM“ Дончо Дончев ще представи и книгата си „#Persona Satyricona“. Книга, която пътува във времето и представя 101 велики личности от различни епохи, противоположни характери, коренно различни във възгледите си, наглед нелогично съпоставени един спрямо друг. Какво свързва Моцарт с Мохамед Али или Бил Гейтс с Мерилин Монро? Това е светът на етикетите, светът, в който ние живеем, този, който ни направлява и разказва съдби. Светът на хаштага! Една лична история с нелеп инцидент запратила автора в началото и провокирала създаването на рисунките с молив. Моливът като създател на формата и разнообразен разказвач.

Изложбата ще може да разгледате до края на месец юни 2022 г.

Очакваме ви!