НОВИНИ

РЕГИОНАЛЕН ЕТНОГРАФСКИ МУЗЕЙ – ПЛОВДИВ

представя

„ДЪРВОТО“

изложба на художника Станимир Габровски

От 8 до 28 февруари 2022 г. в Регионален етнографски музей – Пловдив ще може да се насладите на авторската изложба на Станимир Габровски. В изложбена зала на музея ще бъдат подредени уникални произведения на изкуството, създадени от дърво. Това са колажи, картини и пластики, на които авторът „дава“ още малко живот. Те са изработени от червена върба, махагон, орех, изкоренени от наводнение дървета, дъски, намерени и събирани от разрушените казарми на Осемнадесети пехотен етърски полк и съборени къщи в село Миндя. Цветовете им носят спомена за времето си, защото са все още с оригиналната си боя.

Станимир Габровски е роден във Велико Търново и няма завършено академично образование, но това не го спира да създава красиви творби от дърво. Той работи в областта на пластиката, колажа и интериорния дизайн, има участия в окръжни и национални изложби, участие в международното биенале на миниатюрата в Русе. През 2021 г. има четири самостоятелни изложби в София, Велико Търново, а негови неща са притежание на колекционери от България и чужбина.

Идеята на изложбата е материалите от дърво да продължат съществуването си, радвайки очите и душите на хората. „Дървото“ носи посланието на автора, което ни кара да се замислим преди да отсечем дърво или да изоставим старите си домове на разруха.

Заповядайте!

Изложбата е експонирана на втория етаж в Регионален етнографски музей – Пловдив