НОВИНИ

РЕГИОНАЛЕН ЕТНОГРАФСКИ МУЗЕЙ – ПЛОВДИВ

представя

„ХУДОЖНИЦИТЕ ДОЧЕВИ – БАЩА И СИНОВЕ“

Изложба на Асен, Борис и Петър Дочеви

Заповядайте от 1 до 30 септември 2021 г. в Регионален етнографски музей – Пловдив, за да разгледате една уникална изложба, показваща търсенията на едно семейство художници и творческият израз на всеки един от тях. В събраните творби могат да се проследят художествения изказ и настроенията на таланти, родени през първата половина на ХХ век, а продължаващи да работят и до ден днешен. Това е живописното наследство на една от малкото художнически фамилии в Пловдив.

Асен Дочев (1900 – 1969 г.) завършва Художествената академия в София, преподава в Педагогическият институт в Пловдив и така остава да живее в града. Пръв приятел и кум на Златю Бояджиев, с когото цял месец обикалят Италия и попиват от изкуството на ренесансовите творци. Изписва църкви и монументални платна, но е и майстор на портрета и пейзажа – един класически живописец.

В дома му често се събират художници на сладка приказка и неминуемо синовете му „поемат“ въздуха от тези творчески сбирки.

Борис Дочев (роден 1934 г.) заедно с неговия приятел и съученик Христо Явашев илюстрират училищния стенвестник и са единствените ученици, приети в Дружеството на Южнобългарските художници – Пловдив. През 1953 г. постъпва в Художествената академия, а след завършването й работи като преподавател по рисуване. Негови исторически творби са неотделима част от експозиция „Възраждане“ в РИМ – Пловдив, музеят в Копривщица, Художествената галерия в Добрич и др.

Петър Дочев (роден 1941 г.) става част от кръга на Южнобългарските художници, като особено силно е приятелството му с Димитър Киров, който организира и една от големите общи изложби на семейство Дочеви. За разлика от баща си и брат си, Петър твори авангардно и споделя търсенията на младите пловдивски таланти (Г. Божилов – Слона, Де Киро и т.н.). Творби на художника има в Градска художествена галерия – Пловдив, частни галерии и колекционери.

Това е една фамилия, чието творчество преминава през две столетия. Трима души, които по различен начин излагат на платното своите вълнения, размисли и споделености.

Изложбата е част от инициативата „Европейски дни на наследството“.

Откриването ще се състои на 16 септември 2021 г.

Заповядайте!