НОВИНИ

На 26 октомври Православната църква отбелязва паметта на Св. вмчк Димитър Солунски Чудотворец. Живял през III век и заради ревностната си християнска вяра е хвърлен в тъмница.

Димитровден бележи повратен момент в народния календар. „Св. Димитър носи зима, а Св. Георги води лято.“ В народните представи тези двама братя светци разделят годината на две: от Гергьовден до Димитровден и от Димитровден до Гергьовден. Стопаните знаели, че „дойде ли Димитровден идва и снегът.“ Според преданията, докато светецът язди червения си кон, от бялата му брада се сипят снежинки.

До Митровден, както още се знае този празник, се привършва кърската работа и се подготвят дървата за огрев. Наричат го също „Разпус“, защото чорбаджиите се разплащат с пастири и ратаи, „разпускат“ ги и се договарят с тях за следващата година.
Правят се сборове и общоселски курбани с богата софра. На трапезата се слагат ракия и вино, овчи курбан, яхния от петел, пита с ябълки. Настъпва годежарско и сватбарско време, където ергените и техните родители избират бъдещите невести на „сглядното хоро“ на мегдана.

По този ден се гадае и какво ще е времето през идния сезон. Дълга и сурова зима се очаква, ако листата на дърветата окапят преди Димитровден, ако воловете реват след паша или овцете се скупчват помежду си в обора. Вярва се, че когато срещу празника месечината е пълна, пчелите ще се роят и ще има пълни кошери с мед. Шестте последователни дни след Димитровден (някъде в Родопите ги наричат „броените дене“) показват какви ще са следващите шест месеца.

Народът знае Св. Димитър като голям юнак, но и голям пакостник. След оплакване на светиите Господ го наказал, като го затворил за три години на дъното на морето. За освобождаването му се помолили Св. Петка и Св. Неделя, но чак след застъпничеството на Св. Богородица, той бил освободен. Оттогава светецът прави само добрини, за да не го накажат отново.

Димитровден е празник за имениците Димитър, Димитрина, Димитрия, Димо(а), Димана, Митра, Митко(а) и др., както и за ковачи, дюлгери, техници, инженери, металурзи. По стара традиция на имен ден се ходи неканен и се подарява бяла китка, за да е снежна и мека зимата, усукана с червен конец, за да е бял и червен именикът.

Снимки: Фонд „Фототека“ на РЕМ – Пловдив
Икона на Св. Димитър: Янко Кавръков

Честит празник!