НОВИНИ

РЕГИОНАЛЕН ЕТНОГРАФСКИ МУЗЕЙ – ПЛОВДИВ


„Багри от долината на Тунджа, от Странджа и Сакар“

Изложба на Етнографско-археологически музей – Елхово


Регионален етнографски музей – Пловдив представя изложбата на Етнографско-археологически музей – Елхово: „Багри от долината на Тунджа, от Странджа и Сакар“.

В изложбата са показани разновидности на елховската сукманена носия, разпространени в долината на Тунджа, Странджа и Сакар. От богатия фонд на музея са оригиналните накити и женски костюми, изработени преди повече от един век, извезани с много майсторство, любов, фантазия и усет от талантливите ръце на елховската жена. Като художник с игла и конец тя е бродирала съкровените си копнежи върху шевиците на пазвите, полите, престилката и кърпите.

Над 15 различни вида сукмани могат да се видят в тази наситена с красиви цветове и блясък от бижута изложба. Сред тях са старинна и съвременна елховска сукманена носия, празнично моминско и невестинско облекло, облекло за възрастни жени, работно облекло и много други. А експонираните традиционни тъкани свидетелстват, че българката от този край е майстор и естет не само при изработката и украсата на своето облекло, но и в стремежа си да създаде повече топлота и уют в подредбата на своя дом.

Откриване: 5 март 2020 г. от 17,30 ч.
Място: Регионален етнографски музей – Пловдив
Продължителност: от 5 март до 30 април 2020 г.


Заповядайте!