НОВИНИ

РЕГИОНАЛЕН ЕТНОГРАФСКИ МУЗЕЙ – ПЛОВДИВ

СЕДМИЦА НА ТРАДИЦИОННИТЕ ЗАНАЯТИ

24-30 юни 2019 г.

Тринадесетото издание на Седмицата на традиционните занаяти се провежда в годината, когато Пловдив е Европейска столица на културата. Регионален етнографски музей – Пловдив кани майстори от цялата страна, да се включат в този форум, чиято цел е да популяризира занаятите като „живо наследство“. Истинска чаршия от еснафски работилници се оформя всяко лято под вековната черница и около бухналите чимшири в двора на красивата Куюмджиева къща, където занаятчиите се надпреварват да покажат своя майсторлък.

Тази година събитието се провежда в партньорство с Регионалния център за опазване на нематериалното културно наследство в Югоизточна Европа под егидата на ЮНЕСКО и е включено в Културния календар на града. Наши партньори са още Клуб „Приятели на РЕМ – Пловдив“, Регионална занаятчийска камара – Пловдив, Задругата на майсторите на народни художествени занаяти – Пловдив.

В дните на изложението ще бъдат представени над 40 майстори от различни занаяти. За посетителите и гостите на музея събитието е своеобразна школа, чрез която желаещите могат да се докоснат до тайните на старите технологии. В импровизираните занаятчийски работилници желаещите могат да опитат да изработят нещо сами или да бъдат обучени в първите стъпки на занаята. За децата това е истинско пътешествие към нови знания и умения, което със сигурност ще бъде запомнено от тях. А измайстореното със собствени ръце си има свое очарование и магия.

Всеки от дните е определен за представянето на различен занаят с демонстрация на майсторите. По стар народен обичай ще плетем венци и ще напяваме заедно китки на Еньовден. А за да изживеем още по-пълноценно празника и да научим за лечебните тайни на билките ще открием изложбата „С дъх на билки – лечебни и магични“ на РИМ – Кюстендил, ще забъркаме „бял мъж“ и ще отговяваме с петровско пиле на Петровден, както е според народната традиция. Всичко това ще бъде съпроводено с музика и танц в живописния ни двор.

Един добър начин да покажем съвременното състояние на народните занаяти, да се опитаме да насърчим интереса на малки и големи към тях, да подпомогнем запазването и развитието на нашите културни традиции.