НОВИНИ

РЕГИОНАЛЕН ЕТНОГРАФСКИ МУЗЕЙ – ПЛОВДИВ


Уважаеми приятели,

Имаме удоволствието да Ви поканим на 21 април 2019 г. (неделя) от 10.00 до 16.00 ч. в Регионален етнографски музей – Пловдив, където се организира работилница за писане на яйца. Тази година майсторки от България и Чехия ще ни демонстрират стари восъчни техники и традиции в изписването на яйца в тези страни.

Велина Минева (България) ще демонстрира техника, характерна за Ихтиманско, Самоковско, Костенец и Етрополе, където белите яйца се рисуват с черен восък и фигурите се запълват с различни цветове. Тя е специалист в изписването на цветни рисунки и символи върху белите яйца.
Ярослава Минчева (Чехия) ще покаже рисуване с разтопен восък и многопластово нанасяне на различни мотиви върху яйцето с помощта на карфица и фигури чрез отнемане на цвят от вече боядисани яйца.

При писането човек зарежда яйцето с положителни емоции и добра енергия. Открай време великденските яйца са възприемани като символ на плодородието, на възраждането на живота, подаряват се за късмет и здраве. „Хубавите пожелания чрез рисунките се изписват върху черупката на яйцето. Едно време не всеки е бил грамотен, не всеки е можел да пише с букви, но рисунките са тази писменост“, споделят майсторките.

Писаните яйца не са за чупене, а за гледане, затова хората казват за някоя мома, че е „гледана като писано яйце“. Тези яйца се подаряват при гостуванията на близки и приятели за Великден, а майсторките влагат много старание и обич при тяхното изписване.

Ще ви осигурим всички необходими материали за тази пъстра работилница – бели яйчица, бои, восък и писалки, а всеки дошъл ще може под вещото ръководство на майсторките сам да изпише и отнесе в дома си своето великденско произведение.
Входна такса: 5 лева

Заповядайте, малки и големи, за да се научите да изписвате яйца в различни традиции и техники, да усетите емоцията от подготовката на предстоящия празник и да си тръгнете с нещо, сътворено от собствените Ви ръце.

За контакти и записвания:
Грозделина Георгиева – уредник GSM: 0878 91 42 75
Е-mail: ethnograph@abv.bg