НОВИНИ

РЕГИОНАЛЕН ЕТНОГРАФСКИ МУЗЕЙ - ПЛОВДИВ

представя

изложба карикатури на Марина Горелова (Беларус)

„Който се смее, дълго живее“

Марина Горелова е носител на почетното звание „Майстор на карикатурата“, наградата ФЕКО в България и Grand Prix в Беларус. Лауреат и призьор на международни конкурси, биеналета и фестивали на карикатурата, сатиричната графика и шаржа в Румъния, България, Хърватия, Босна и Херцеговина, Корея, Кипър и др. Името ѝ фигурира в „Голяма енциклопедия на карикатурата“ (Испания) и в „Енциклопедия на световната карикатура“ (Корея).

Карикатурите на Марина Горелова са разнообразни по тема и техника на изпълнение. Предават всички оттенъци на комичното – от тънката ирония до гротеската. Остроумните сюжети, изразителните образи и динамичните композиции създават особена атмосфера на непринуден хумор, като провокират мисълта и повдигат настроението.

Рисунките са публикувани в повече от 30 белaруски национални вестници и списания: „Звязда“, „Настаўніцкая газета“, „Култура“, „Знамя юности“, „Літаратура і мастацтва“, „На страже“, „Народная газета“, „Вожык“, „Корвет“, „Охота и рыбалка“ и др., а също и в някои международни издания: „Чаян“ (Русия), „MaxMinus“ (Босна и Херцеговина), „Fenamizah“ (Турция), „Спортивный взгляд“ (Полша), „Стършел“ (България), „Носорог (Rhinocervs)“ (Сърбия, Босния и Герцеговина), „Tapir“ (Чехия), „Good Humor Party“ (Полша), „Domingo“ (Перу).

Марина Горелова е участвала в повече от 170 международни изложби, конкурси и фестивали на карикатурата в 35 страни, в това число и в България: Русе 2009, 2012, 2013; София 2010; Пловдив 2011, 2013, 2015, 2017.

Има около 50 национални и международни награди – дипломи и сертификати.

Някои нейни творби се намират в колекциите на музеи и центрове на карикатурата в България, Румъния, Белгия Германия, Полша, Турция, Португалия, Корея и Китай.
През 2018 г. в Гура-Хуморулуи (Румъния) е проведена нейна самостоятелна изложба карикатури в 28-то издание на „Фестивала на сатиричната графика и хумористичната литература“.

От 14 до 31 март 2019 г., карикатурите на Марина Горелова ще бъдат представени пред пловдивска публика. Това ще бъде нейната 17-та самостоятелна изложба.

Заповядайте, позитивният заряд и доброто настроение са гарантирани!