НОВИНИ

СЕДМИЦА НА ЗАНАЯТИТЕ

(27 юни – 3 юли 2011 г.)

Уважаеми приятели,

На 27 юли 2011 г. за пета поредна година в двора на Регионален етнографски музей – Пловдив ще бъде открита традиционната среща на майстори от цялата страна. Тази година Седмицата на занаятите ще се проведе от 27 юни до 3 юли 2011 г.
В духа на добрата традиция майстори от цялата страна ще демонстрират своя майсторлък в занаята. Ще бъдат представени 22 занаята и повече от 40 майстори – иконописци, ножари, оръжейници, медникари, майстори на музикални инструменти, тъкачки, дървостругари, майсторене на дърворезба, плъсти, кукли, рисувана коприна, рисувани яйца, стъклопис, майсторки на кене, плетиво и везба и др. Наши гости ще бъдат и представители от занаятчийско дружество – Мароко, които ще представят традиционни марокански накити, тъкани, предмети за бита от туя (африканско дърво), керамични изделия.
Туристите и гостите на музея могат да се докоснат до тайнството на всеки занаят, като се опитат сами да измайсторят нещо под вещото око на майстора.
Всичко тук се прави с мерак, с душа и сърце. Затова и измайстореното си има собствено очарование и магия. А туристите получават всичко – и скъп спомен от посетеното място, и нещо достатъчно ценно, на чието сътворение са били свидетели.
Всеки желаещ би могъл да се потопи в духа на отдавна отминалото време всеки ден от 9.00 до 18.00 часа в двора на музея.

27.06.2011 г. – 17.30 часа
♦ Тържествено откриване на Седмицата на занаятите

♦ Творчески портрет на майстора медникар Благой Попов –
откриване на юбилейна изложба

29.06.2011 г. – 11.30 часа
♦ Отбелязване на Петровден

01.07.2011 г. (петък) – 18.00 часа
♦ Откриване на изложбата „Съмни-мръкни” –
авторска изложба тъкани и накити от мъниста на Елена Драмова и Стоян Маринов