НОВИНИ

МФКМ се продуцира от Сдружение "Интерарт Фест".
Тазгодишната програма на Международния фестивал на камерната музика – този най-дългогодишен фестивален форум в Пловдив, провеждан без прекъсване вече 54 години, включва девет концерта и участието на изпълнители от десет държави. Събитието е част от културния календар на Община Пловдив в подкрепа на инициативата Европейска столица на културата – Пловдив 2019. Провежда се с финансовата подкрепа на Министерството на културата, Община Пловдив и дългогодишните спонсори на Фестивала инж. Димитър Георгиев – собственик на козметична компания „Роза Импекс”, Почетен консул на Украйна в Пловдив и акад. проф. д-р Димитър Димитров – ректор на ВУАРР Пловдив, в партньорство с НУМТИ „Добрин Петков” и електронните медии Plovdiv Time и Plovdiv-Online.

Изкуството на камерното музициране ще зарадва своите почитатели и гостите на града от 10 до 21 юни на традиционната за Фестивала сцена в Етнографския музей, както и на подиума на популярния пловдивски клуб Bee Bop Café.

Билети: на касата пред Общината и на място, непосредствено преди концертите.

Акцентът в 54-та фестивална програма е присъствието на млади, утвърдени и активно концертиращи на международната сцена български артисти музиканти.

Цигулковият виртуоз Иво Станков и великолепният пианист Лъчезар Станков откриват на 10 юни (20:00 часа) в Етнографския музей 54-то издание на Фестивала. И двамата инструменталисти са блестящи имена на международната сцена, с активна и авторитетна професионална дейност в Лондон, където понастоящем живеят и работят – Иво Станков като концертмайстор на оркестъра на Уестминстър, професор по цигулка в престижните учебни заведения „Гилдхол” и „Уитгифт” и артистичен директор на Лондонския фестивал на българската култура, и Лъчезар Станков като концертиращ пианист и професор по пиано в „Уитгифт” и други специализирани училища в Лондон. Заедно с ансамбъл „Станков” в концерта участват и трима стипендианти на „Уитгифт”, и тримата възпитаници на проф. Иво Станков – Кристоф Кохут (Чехия), Лука Перазич (Черна гора) и Марлон Бариос (Коста Рика). В програмата: произведения от Бетховен, Шопен, Сен-Санс, Изаи, Равел и Сарасате. Концертът е под патронажа на акад. проф. д-р Димитър Димитров – ректор на Висшето училище по агробизнес и развитие на регионите – Пловдив, спонсор на Фестивала.

Ценителите на клавирното изкуство ще имат удоволствието да се насладят на брилянтния стил на пианистката Ивайла Кирова (Германия) и нейния клавирен рецитал на 14 юни (20:00 часа) в Етнографския музей. Определяна от критиката като пианист-виртуоз от най-висока класа, оценена високо от знаменития Алексис Вайсенберг, Ивайла Кирова е и пример за това как българското изкуство може да бъде развивано и извън рамките на България. Като инициатор за създаването на Дружеството за популяризиране на българската музика в Германия и артистичен директор на концертния цикъл „Български музикални вечери в Мюнхен“, до сега тя е осъществила близо 20 премиери в Германия на творби от български композитори. В концерта си в рамките на Камерния фестивал Ивайла Кирова представя програма с творби от Шуберт, Шопен, Лист, Мариус Хереа, Димитър Ненов и свои авторски композиции.

На 15 юни (20:00 часа) на сцената на Етнографския музей застават също музиканти от висока класа – румънското трио „Академика”: Аурелия Симион – пианист в множество утвърдени камерни ансамбли, Михай Аиленей (кларинет) и Петря Гъйске (валдхорна) – солисти на Държавната филхармония „Молдова” в Яш, Румъния. Наред с активната си концертна дейност и тримата са носители на лауреатски, педагогически и научни звания, на награди за заслуги към музикалното изкуство. Програмата на техния концерт включва творби от немските композитори Максимилиан Хейдрих и Йохан Собек и съвременните румънски творци Сабин Пауца и Ромео Козма.

Като изпълнител в 54-то фестивално издание участва и родената в Пловдив пианистка Дина Тахтаджиева, която от години работи в Палма де Майорка като концертиращ пианист и педагог. Дина Тахтаджиева ще свири на родна сцена в дуо с испанската цигуларка Каталина Суреда – изявен солов и камерен изпълнител, концертмайстор на редица европейски оркестри. Концертът е на 16 юни (20:00 часа) в Етнографския музей с творби от Роберт Шуман, Фредерик Момпоу и Мануел де Файя.

Единственият във фестивалната програма вокален концерт поднасят на 17 юни (20:00 часа) в Етнографския музей изтъкнатият български баритон с ярко присъствие на международната сцена Руси Ников и украинският пианист, лауреат на множество клавирни конкурси Павел Качнов. Под надслов „Песенна вечер с избрани романси от Чайковски и Рахманинов” концертът обещава вълнуващо преживяване с красотата, богатството и съкровения свят на славянската душевност. Концертът е под патронажа на инж. Димитър Георгиев – Собственик на Козметична компания „Роза Импекс”, Почетен консул на Украйна в Пловдив, Почетен гражданин на град Пловдив, спонсор на Фестивала.

На 18 юни (20:00) в Етнографския музей е концертът на Дуо „Юника”. Кларинетистката Юлия Друх и пианистът Николай Гангнус – възпитаници на престижната руска школа, впоследствие и на Висшето училище за музика в Карлсруе, Германия, са носители на Специалната награда на журито от Международния конкурс „Брамс” в Австрия, 2015 г. Пред пловдивската публика те ще представят програма с произведения от Шуман, Брамс, Дебюси, Пуленк, както и прочутото Adagietto от Малеровата 5-та симфония в аранжимент на дуо „Юника”.

Специално място в програмата е отредено на най-изявените настоящи възпитаници на НУМТИ „Добрин Петков”. Концертът е под надслов „Лауреати и носители на Първи награди на международни и национални конкурси през 2017 г.”, но е показателен и фактът, че 13-те участници и през настоящата 2018 г. блестят със завоювани призови места на престижни конкурси у нас и в чужбина. Посветен на 95 години от рождението на патрона на училището – големия български диригент Добрин Петков, концертът на 12 юни (20:00 часа) в Етнографския музей събира на една сцена пианистите Николай Маринов, Борис Петков, Георги Чиколов и Борис Биков (преподавател Светлана Косева), цигуларите Марияна Стоева, Екатерина Стоева (преподавател Евгения Ночева) и Виктор Василев (преподавател Боримира Стоянова), Ренцо Ставрев – виолончело (преподавател Юлия Марковска), Юлиан Станчев – китара (преподавател д-р Милена Вълчева), Калоян Василев – флейта (преподавател д-р Ивайло Василев), Георги Георгиев – кларинет (преподаватели Илиян Илиев и Велко Георгиев), Георги Грозев – тромпет (преподавател Пенчо Пенчев) и Симеон Попов – маримба (преподавател Пенчо Пенчев). Клавирният акомпанимент в прогрмата изпълняват Злателина Коларова, Марияна Колева, Ирен Капеловска, Мария Заваринова и Александър Колев.

Почитателите на джаза, за които по традиция Фестивалът запазва специално място в своята програма, тази година ще имат удоволствието да присъстват на два концерта, и двата на сцената на Bee Bop Café.

„Димитър Льолев Квинтет” – едни от най-нашумелите днес български джазмени Димитър Льолев – саксофон, Мартин Ташев – тромпет, Александър Логозаров – китара, Борис Таслев – бас и Васил Вутев – ударни инструменти, ще закрият 54-то издание на Фестивала със своя концерт на 21 юни (20:00 часа, Bee Bop Cafe). И петимата музиканти развиват днес изключително активна и успешна концертна дейност у нас и в чужбина, участвайки перманентно в различни музикални проекти, фестивали и джаз срещи. Творческата им биография включва и редица съвместни изяви със световни джаз величия, както и с всички български джаз формации и изпълнители. Квинтетът представя във фестивалната програма изцяло авторска музика на лидера на състава – пловдивчанинът Димитър Льолев, възпитаник на Консерваторията „Принц Клаус” в Гронинген, Холандия и носител на редица награди от престижни джаз фестивали в Европа.

Като съпътстваща програма на своето 54-то издание Фестивалът включва и концерта на 13 юни (20:00 часа, Bee Bop Café) на четирима изтъкнати и утвърдени пловдивски джазмени – пианистът Лука Тодоров, китаристът Антон Динев, басистът Златко Стефанов и барабанистът Иван Енев. Първокласни музиканти и легендарни хитове от класическия и модерния джаз – залог за едно невероятно музикално приключение!