НОВИНИ

пресцентър
РЕГИОНАЛЕН ЕТНОГРАФСКИ МУЗЕЙ – ПЛОВДИВ

представя

„ПРИЕМСТВЕНОСТ“

изложба на Кирил Коликов и неговите ученици
по случай неговия 70-годишен юбилейЕдинственият майстор на кортици в България показва уникати на юбилейна изложба „Приемственост“. Сред най-впечатляващите експонати е кортик на противопожарното дело, който се прави за първи път след 09.09.1944 г.

Агоп Казазян, експерт в областта на историческото късо хладно оръжие и Учредител и Председател на Национално Дружество „Традиция” ще направи творчески портрет на Кирил Коликов и ще представи модел кортик на противопожарното дело. Космическият глас на Валя Балканска ще се извиси над Стария Пловдив, за да поздрави майстор – ножаря за дългия му творчески път. В деня на откриване на изложбата майсторът навършва 70 години. Представители от НД „Традиция“ – Пловдив специално в чест на Кирил Коликов ще изпълнят залп за отдаване на почит.

Оръжейната колекция е разделена в два творчески периода. Почетно място ще бъде отредено и на колекцията на Димитър Димитров, доайен на ножарите в България и учител на Кирил Коликов. Учениците на именития пловдивски занаятчия също ще изложат своите произведения и така, нагледно ще покажат приемствеността в изложбата „Приемственост”.

Ценителите на хладно оръжие могат да закупят експонати след края на изложбата. От своя страна майстор-ножарят ще дари на регионалния етнографски музей кортик на военно-въздушните сили, публикуван в руския каталог “Кортики мира“ на най-добрите образци в света за последните двеста години. В това издание са поместени още две творби на пловдивския майстор – общовойскови офицерски кортик и военно-морски.

Изложбата на пловдивския ножар Кирил Коликов се открива на 7 юни (четвъртък) от 19:00 часа в Регионален етнографски музей – Пловдив и ще продължи до 17 юни 2018 г.