НОВИНИ

РЕГИОНАЛЕН ЕТНОГРАФСКИ МУЗЕЙ – ПЛОВДИВ

На 15 септември 2017 г. (петък) от 18.30 часа в Регионален Етнографски музей – Пловдив ще бъде открита

Изложба – базар
на
Фамилия Неделеви


„30 години под светлината на метала”Марин Неделев – майстор медникар
Христо Неделев – майстор ножар
Павел Неделев – майстор ножар

Марин Неделев (Карлово) – е майстор медникар. Заедно с брат си Христо става член на ЗМНХЗ през 1990 г. Изработва традиционни по форма медни съдове – сахани, тасове, подноси, джезвета, кани, бокали и т.н., но и красиви чаши за бира, непознати по форма у нас. Оставените от медникарското чукче малки вдлъбнатини по съда по своеобразен начин пречупват и отразяват светлината във всяка една от тях и точно тази игра на светлина прави изделията му живи и блестящи.

Христо Неделев – майстор ножар, член на ЗМНХЗ от 1990 г. През 2010 г. печели първа награда на Международния панаир на народните занаяти – Етъра с копие на 200-годишен нож грошак. Най-добрият майстор на класическата кания. Сам прави металната сплав за ножовете си, затова са здрави и събрали целия блясък на белия метал. Изработва най-различни типове ножове, но любим му е ергенският нож – „тънък, остър и бърз“. Той е учител на своя племенник Павел, който е вторият ножар в семейството.

Павел Неделев – е майстор ножар и член на ЗМНХЗ от 2000 г. Прави различни видове ножове – европейски, традиционни, ловни и т.н, но истинската му страст са гравюрата и инкрустацията върху тях, която ги прави уникални. Заедно с чичо си Христо участват в много изложби и пленери у нас.
Те са уникална фамилия, не само заради майсторските им умения в трудни занаяти, като медникарството и ножарството, но и заради това, че по стара възрожденска традиция запазват и продължат занаята в семейството.

Ножовете, освен със здравината, могат да Ви грабнат и с декорацията си, защото всеки е различен и е излязъл изпод ръцете на майстора. Същото важи и за медните съдове, при които се спазват традиции на по 200 години при изработката им. Техни произведения греят в домовете на много видни личности от страната и чужбина, защото няма по-ценен подарък, който да получиш или да направиш на себе си от работен със сърце и душа предмет, в който са вплетени красотата и традициите, с които си закърмен.

Изложбата ще гостува в РЕМ – Пловдив до 30 септември 2017.
Заповядайте!


За контакти:
Павел Неделев: 0888 688 106;
Христо Неделев: 0888 399 035;

Грозделина Георгиева – уредник фонд „Занаяти“
тел. 032/ 62 63 27; GSM: 0878 91 42 75;
еmail: ethnograph@abv.bg