НОВИНИ

Пресцентър

РЕГИОНАЛЕН ЕТНОГРАФСКИ МУЗЕЙ – ПЛОВДИВ

представя изложба

„СЪКРОВИЩА ОТ СТАРИТЕ РАКЛИ“

в Национален етнографски музей – Варшава


През 2017 г. Регионален етнографски музей – Пловдив чества своя 100-годишен юбилей. Тържествените чествания в юбилейната година бяха открити на 2 март с представянето на изложбата „Съкровища от старите ракли“ в Национален етнографски музей – Варшава.

Експозицията е представителна извадка от български накити и носии от епохата на Възраждането. Целта е да се покаже многообразието на традиционната българска култура и изкуство пред разнородна публика. Този микросвят с неговите послания и закодирани фрази е почти непознат за европееца. Облеклото, както и накитите към него в миналото имат и обредно-магична функция. При раждане, годеж, сватба и смърт, в празник и делник, накитът е бил необходимост и неотменен дар. На него се приписва чудодейната сила – да пази от зло, да носи здраве и благополучие. Изложбата представя самобитността и спецификата на етнографските групи у нас, спомага за разбиране на връзката между процесите и събитията в централноевропейската и балканската култура през ХІХ и началото на ХХ век.

Изложбата „Съкровища от старите ракли“ се провежда под патронажа на посланика на Република България в Полша Емил Ялнъзов със организационното съдействие на д-р Адам Чижевски, директор на Национален етнографски музей – Варшава, Калина Станчева, директор на Българския културен институт – Варшава и доц. д-р Ангел Янков, директор на Регионален етнографски музей – Пловдив.

Изложбата ще продължи до 30 април 2017 г.