НОВИНИ

РЕГИОНАЛЕН ЕТНОГРАФСКИ МУЗЕЙ – ПЛОВДИВ
и
ФОНДАЦИЯ „СТОЙНА КРЪСТАНОВА“

представят изложбата

„ПО ПЪТЯ НА БЪЛГАРСКИТЕ ГРАДИНАРИ“

Във връзка със 100-годишния юбилей на Дружеството на българите в Унгария, отбелязан през 2014 г., Изследователският институт на българите в Унгария като главен инициатор, съвместно с Регионалния исторически музей във Велико Търново, Музея на градинаря в Лясковец и Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“ станаха основатели на проект под надслов „По пътя на българските градинари“. Целта е този културен маршрут, който проследява приноса на българските градинари в общото европейско културно и историческо наследство, да се разрасне в мащабен европейски проект.

Първата голяма проява на този проект е двуезичната пътуваща изложба „По пътя на българските градинари”, изработена от Изследователския институт на българите в Унгария с подкрепата на Българското републиканско самоуправление и Българското малцинствено самоуправление в Сигетсентмиклош. Съставител на изложбата е Маника Тютюнкова, а автори, работили по изготвянето й са: Сергей Добрев, Галя Чохаджиева, Йордан Тютюнков, д-р Венета Янкова и Илия Вълев. Изложбата е гостувала в Будапеща, Велико Търново, Шумен, Поликраище, Елена и Унгарския културен институт в София под патронажа на г-н Валери Симеонов, председател на групата за приятелство България-Унгария, зам.-председател на Народното събрание.

Гостите на Регионален етнографски музей – Пловдив ще могат да съпреживеят избрани моменти „По пътя на българските градинари“, благодарение на специалното съдействие на Фондация „Стойна Кръстанова“.

Официалното откриване е на 25 януари 2017 г. от 17:00 ч. Изложбата ще гостува в музея до 10 февруари.

Заповядайте!