НОВИНИ

РЕГИОНАЛЕН ЕТНОГРАФСКИ МУЗЕЙ – ПЛОВДИВ

Има удоволствието да Ви покани на изложбата на
Музей Дом на хумора и сатирата – Габрово

ПРАЗНИЦИТЕ НА БЪЛГАРИНА


Музеят „Дом на хумора и сатирата” гостува в Регионалния етнографски музей в Пловдив с тематична изложба живопис от художествения фонд „Хумор на народите”
9 септември – 7 октомври 2016.

Експозицията носи очарованието и виталността на българския дух, затова с право е озаглавена „Празниците на българина”. Тя е посветена на Европейските дни на наследството – 2016.

Подбраните 13 платна на 9 български художници представят многолюдни празнични сцени, впечатляват с колорита си, със своята игривост и пъстрота, от тях блика много жизнерадостно настроение. А и всички разкриват нашенските нрави – българинът обича да празнува и го прави без специален повод, винаги и навсякъде. Няма да сгрешим, ако кажем, че изложбата също „звучи”: чуваме звъна на кукерски чанове (Златю Бояджиев и Наум Хаджимладенов); думкат тъпани по хорá и ръченици (Стоян Венев, Енчо Пиронков); препуска кушия; просторът ехти от сватбарските веселби и карнавалните шествия. Празникът е в душата и сърцето на всички персонажи на Калина Атанасова, Мара Атанасова, Златю Бояджиев, Юри Буков, Ангел Василев, Стоян Венев, Никола Г.Николов, Енчо Пиронков, Наум Хаджимладенов.

Платната в изложбата са подбрани от богатия художествен фонд на Дома „Хумор на народите”. Тази малка част от музейното богатство дава възможност да се срещнем с характерни типажи, стилистични похвати, цветови предпочитания на майстори на четката, живяли и създавали своето изкуство от началото на XX век до наши дни. Творбите са от участия на артистите в Международното биенале, от техни самостоятелни изложби или са дарени на Дома на хумора и сатирата. Част от тематичната колекция „Празниците на българина” е гостувала в Дупница, Севлиево, Полски Тръмбеш, Казанлък, Асеновград, Попово.

Изложбата в Регионалния етнографски музей – Пловдив въздейства като пъстроцветна приказка, която само загатва за неповторимата душевност на българина и богатия празничен календар на нашия народ. Предстои да я четем заедно в започващите Европейски дни на наследството.

Заповядайте на официалното откриване на 9 септември от 18:00 ч. в Големия салон на РЕМ – Пловдив!