НОВИНИ

Регионален етнографски музей – Пловдив вече притежава най-богатата колекция в страната, представяща историята и развитието на съобщенията в България, благодарение на БТК – АД. Изложбата представя повече от 100 автентични експоната от самото раждане на българските пощи до 40-те год. на ХХ век. Най-ранният в колекцията е от 1857 г.
Настоящата изложба ни връща назад във времето, когато хората са общували предимно с писма и телеграми, когато пощальоните са обикаляли, разнасяйки претъпкани чанти с писма и пощенски картички.
В експозицията можете да видите уникални автентични експонати – едни от първите телефонни апарати, появили се в България в края на ХІХ в. с княжеския герб, телефони на фирмите „Ериксон”, „Берлинер”, „Уестърн Електрик”, „Сименс и Халске”. Изключително атрактивен е един от първите външни (улични) монетни апарати, монтиран в България, с указание за ползване.
Телеграфът идва доста по-рано от телефона и дълго време е бил основно средство за далечно общуване. Сред експонатите са телеграфен апарат от 1857 г. с монтиран бронзов свещник, поради липсата на ел. ток по онова време.
Изложбата представя уникални образци съобщителна техника, уреди и апаратура, използвани в пощата от 1907 г. и богат снимков материал, който разказва за историята на съобщенията у нас. Експонирана е Пощенска станция от 40-те години на ХХ в. заедно с целия инвентар, пощенски везни, стенни часовници на Главна дирекция на пощите и др.
Богата колекция марки, която представя образци от първите сантими (1879 г.) до 80-те години на ХХ век. В Пловдив е създадено първото филателно дружество в България, което предопределя възобновяването на традицията в тази насока днес.
В Пловдив обичаят да се изпращат картички се налага след Освобождението – още от румелийско време, под влияние на множеството немски и френски чиновници, пребиваващи в града.
За любителите и колекционерите на стари пощенски картички са отпечатани копия, които ще се продават в дните на изложбата. Всеки би могъл да отнесе със себе си стара пощенска картичка от началото на ХХ в. с любопитна информация на гърба.