НОВИНИ

РЕГИОНАЛЕН ЕТНОГРАФСКИ МУЗЕЙ – ПЛОВДИВ

Представя частна колекция на Ахмет Джан Карапънар

ЦАРСКИ БЪЛГАРСКИ БАНКНОТИ,
МЕДАЛИ, ОРДЕНИ, ЗНАЦИ ЗА ОТЛИЧИЕ


Ахмет Джан Карапънар е роден 1997 г. в Истанбул. Семейството му е мигрирало от Кърджали в Турция през 1989 г. В момента е студент по история в Босфорския университет в Истанбул. Колекционира български и османски банкноти, монети, медали, ордени, значки, почетни знаци и др. Занимава се с изследване на исторически статии на нумизматични теми и има намерения да се занимава с история академично.

Интересът му към колекциониране на стари монети започва, когато Ахмет е на седем години и баща му му подарява банкнота от 2 български лева от 1974 г. Тя става първият експонат в частната му колекция. Ахмет Джан Карапънар започва да колекционира професионално български банкноти, медали и др. на 13 годишна възраст. Има особен интерес към предмети от времето на Княжество България (1878 – 1908 г.) и от царския период (1908 – 1944 г.).

За тази страст Ахмет разказва: „Моите предци са живели в тези земи и са използвали тези предмети. Искам да споделя това преживяване с хората във Филипополис, Филибето, Пловдив.“

Изложбата на Ахмет Джан Карапънар, „Царски български банкноти, медали, ордени, знаци за отличие“ ще бъде представена в изложбената зала на Регионален етнографски музей – Пловдив, ул. „Д-р Стоян Чомаков“ №2, от 1 до 7 септември 2016 г.

Заповядайте на официалното откриване на изложбата на 1 септември от 18:00 ч.!