НОВИНИ

РЕГИОНАЛЕН ЕТНОГРАФСКИ МУЗЕЙ – ПЛОВДИВ


СЕДМИЦА НА ЗАНАЯТИТЕ

(27 юни – 3 юли 2016 г.)


Уважаеми приятели,

В последната седмица на м. юни 2016 г. за десета поредна година в двора на Регионален етнографски музей – Пловдив ще бъде открита традиционната среща на майстори от цялата страна. Тази година десетото издание на Седмицата на занаятите ще се проведе от 27 юни до 3 юли 2016 г.

В духа на добрата традиция майстори от цялата страна ще демонстрират своя майсторлък в занаята. Ще се съберат повече от 40 майстори от различни видове занаяти – иконописци, ножари, оръжейници, медникари, бижутери, майстори на музикални инструменти, тъкачки, дървостругари, дърворезбари, плъсти, кукли, рисувана коприна, рисувани яйца, стъклопис, майсторки на кене, плетиво и везба и др.

Тази година наши гости ще бъдат и майстори от съседна Сърбия.

Туристите и гостите на музея могат да видят демонстрации на различни занаяти, както и да усетят магията сами да измайсторят нещо под вещото око на майстора.

Всичко тук се прави с мерак, с душа и сърце, затова и измайстореното си има собствено очарование. А туристите получават всичко – и скъп спомен от посетеното място, и нещо достатъчно ценно, на чието сътворение са били свидетели.

Ще имате възможността да се повеселите с нас на един от най-хубавите български празници – Петровден и да участвате в майсторската вечер (петък – ден на майстора). По стар български обичай през цялата седмица ще има музика и танци, ще се вият кръшни хора между чимширите в двора, ще има изненади, с които да запомните идването си при нас.

От нас е мястото, от Вас – работата, а каквото си изкарате „харно да Ви е“.

Всеки желаещ би могъл да се потопи в духа на отдавна отминалото време всеки ден от 9.00 до 18.00 часа в двора на музея.

Заповядайте при нас!